Tervezés és gyártás képekben

A weboldalra sajnos nem minden munkám kerül fel részletes leírással. Ennek több oka is van. Egyrészt bizonyos fejlesztések esetében ezt nem tehetem, mert vagy titoktartás köt, vagy a megrendelő erre nem adott engedélyt. Sajnos az ilyen nem publikus munkáim között pedig egész komoly és komplex fejlesztések is megtalálhatóak. Másfelől vannak olyan gyártási, vagy nagyon egyszerű tervezési munkák, melyek mellé túl sok kommentárt nem igazán lehet írni, leginkább csak a végeredmény látványa lehet érdekes. Ezen munkákról külön beszámolót készíteni részletes leírással sajnos nem igazán lehet, az gyakorlatilag csak felesleges tartalomgenerálás lenne.

A fenti okok miatt hoztam létre ezt a bejegyzést, melybe összegyűjtöttem néhány fotót, ami az ilyen munkákhoz kapcsolódik és érdemesnek találom arra, hogy közzétegyem őket. A képek között megtalálhatóak egyéb fejlesztési fázisfotók, gyártási próbálkozások, technikailag érdekes megoldások, prototípus és sorozatgyártásaim végeredményei. Az itt megtalálható összes fénykép saját munkáról készült, melyeket nagyrészt én magam is terveztem. Előfordulhat, hogy egyes képekről érzékeny adatok ki lettek szerkesztve.

A lista fentről lefelé haladva időrendben visszafelé van rendezve.

2020.04.17. - Relés modul egyedi kis szériás gyártása

Relemodul

2017.04.11. - Saját tervezés és kézi beültetés

Első komolyabb miniatürizálási kísérlet. A modul 0402 méretű SMD alkatrészeket, illetve, SON, QFN, SIP tokozású chipeket tartalmaz. Ez a modul egy első prototípusnak készült, a borzasztó antennamegoldások mellet elsősorban szoftverfejlesztési célt szolgált, illetve nagyban hozzájárult a reflow beültetési technikám fejlesztésére.

Beultetes

2017.03.05. - Egyedi tervezés és kis szériás gyártás

Két differenciál nyomásmérő szenzor által mért értéket volt szükséges összegyűjteni és továbbítani RS485 adatbuszon. A modul 24V-os környezetben működik, tápellátása mellett egyéb bemeneteket és kimeneteket is működtet a megfelelő feszültségszint illesztésekkel.

Szenzormodul

2017.06.05. - TFT kijelző meghajtás fejlesztői változatban

Egy kísérleti fázisban lévő fejlesztés. Nagyobb felbontású TFT kijelzők megfelelő sebességgel történő meghajtása már erősebb mikrokontrollert igényel, így akkor egy PIC32 típusra esett a választás.

Kijelzo_dotozas

2014-2015. - Házilag készített nyomtatott áramköri kártyák

Házilag készített egyrétegű áramköri kártyák. Ezen a pár képen gyakorlatilag a ilyen téren elért eredményeim csúcsa látható. A rajzolat fototechnikai eljárással készült. Szigetelőrétegként zöld lötstop réteg alkalmaztam, melynek rajzolatát szintén fototechnikai eljárással alakítottam ki. A rézfelületet tűzi ónozással véglegesítettem. Mivel egy kisebb vegyi labort igényelt az ilyen szintű NYÁK gyártás és az általam tervezett áramkörök NYÁK terveinek gyártása már meghaladta ennek a megoldásnak a korlátait, így felhagytam a házi NYÁK gyártással. Gyors modellezéshez, egyszerűbb részegységek teszteléshez időnként még készítek NYÁK-ot, viszont ezeknél a feladatoknál már a célszerűség az elsődleges szempont és nem a kinézet.

Panel

Panel

Panel

Megpróbálkoztam a szitanyomtatással történő feliratozásra is, de mivel házi körülmények között ez borzasztó macerás volt, így rövid időn belül felhagytam vele. A feliratok elkészítéséhez egyébként szintén fototechnikai úton készítettem el a sablont feszített szitára. A festék pedig, speciális UV fényre keményedő típus, bár közel nem olyan minőségű mint egy gyári, hiszen oldószerrel könnyen lemosható.

Panel