Pragotron quartz óravezérlő modul

Valamikor régen készítettem már egy ilyen feladatra alkalmas vezérlőelektronikát, de annak a nyomtatott áramköri paneljét még csak házi körülmények között gyártottam. A konstrukció alapvetően jó volt. Egy mikrokontroller, egy kis tápegység regulátor és a megfelelő kimenet analóg módon történő kialakítása biztosította a stabil működését. Eredetileg megrendelésre terveztem, majd később további igényekre való tekintettel készítettem még belőle néhány darabot. Bár nem túl sűrűn és csak 1-2 darabos mennyiségben, de a mai napig kapok megkeresést ilyen vezérlőelektronika gyártására. Mostanában viszont már csak nagyon ritka esetben pakolom ki a felszerelést panelek házi gyártásához és időm se sok van erre, így egy nemrégiben történt megkeresés alkalmával olyan darabszámú megrendelés történt, minek okán anyagi veszteség nélkül sikerült előállítani egy kisebb mennyiséget ebből a modulból.

Természetesen az áramkör lényege változatlan maradt, viszont a magasabb színvonalú gyártástechnológia alkalmazása lehetővé tett pár olyan optimalizálási megoldást, ami miatt célszerű volt a teljes paneltervet átalakítani. Ez leginkább abból állt, hogy THT helyett felületszerelt alkatrészek alkalmazásával hatékonyabbá lett téve a sorozatgyártás.

A modul működése

A modul központi eleme egy PIC12F675 mikrokontroller. A kontroller TIMER1 időzítéjét használtam fel az időalap megvalósítására, melyet saját quartzrezonátora működtet. A beépített kristály 32,768kHz-en rezonáló hagyományos óraquatz. Az előállított frekvenciát az időzítő osztja le 1Hz-es órajelre. További osztó felhasználásával áll elő a perces léptetőjel, mely egy kimenetet billegtet. Alapvetően a korábbi konstrukciónál alkalmazott kódot használtam fel az áttervezett egység működtetésére is, melyet assembly nyelven írtam. A pontossággal kapcsolatban voltak problémák, hiszen a tesztelés során azt tapasztaltam, hogy az óra jelentősen késett. A kódot ezért némileg finomítani kellett, így a számláló mechanizmusba beépítésre került egy szoftveres kompenzáció, ami által sokkal nagyobb pontosságot sikerült elérni. Jómagam nem rendelkezem pragotron órával, a teszteket más módon oldottam meg. Referenciaként egy már ismert tulajdonságokkal rendelkező egyszerű órát használtam. Nagyjából 2 hetes üzemidő alatt tapasztaltam 1-2 másodperc eltérést, ami egy ilyen hobbi óra esetében véleményem szerint jónak mondható. Ezt a későbbi visszajelzések is alátámasztották.

A mikrovezérlő által kiadott jel percenként változik a kimeneten logikai egy és nulla között. A jelváltáskor szükséges polaritásváltás már hardveresen, áramkörileg valósul meg. A kimenet meghajtása gyakorlatilag egy tranzisztorokból felépített H híd. A vezérlő sajátossága, hogy a kimeneten állandó feszültség van jelen, tehát az óramű vezérlése nem impulzussal történik, hanem egy állandóan jelenlévő feszültség polaritásváltásával. Ez némelyik óramű esetében kifejezetten előnyös tulajdonság lehet, hiszen bizonyos mechanikák állandó tartófeszültség hiányában maguktól elmozdulnak. Hátránya ezzel szemben ennek a működési módnak az állandó fogyasztás, ami akkor lehet szempont, ha akkumulátoros táplálásra lenne szükség.

A belső vezérlőáramkör tápigénye 5V, melyet a modulra épített 78L05 tápszabályozó chip állít elő a bemeneti feszültségből. A modul működtetésére 6-12V egyenfeszültség használható. 6V-os táplálás mellett csak a vezérlés fogyasztása óra nélkül 8mA, 12V-ról működtetve az állandó áramfelvétel 13mA.
A bemeneten polaritásfordítás elleni védelem céljából egy dióda került alkalmazásra, melyen 200mV feszültség esik, így a kimenetre ennyivel kevesebb feszültség jut. Ez a jelenség inkább a 6V-os táplálás esetén lehet érdekes, hiszen a 78L05 chip bemeneti feszültségének eleve nem elegendő már a 6V sem, hogy a kimenetén stabil 5V-ot tudjon biztosítani a belső vezérlés számára. Ebben az esetben a mikrokontroller áramköre csak 3V feszültségről működik. Mivel a PIC12F675 működési tartománya a gyártói adatlap szerint 2V-tól 5.5V-ig terjed, így számára még bőven megfelelő a 3V-os tápfeszültség is, tehát a modul így 6V-os órákhoz is alkalmazható. Nem ajánlott viszont a 12V-os felső feszültséghatár túllépése, mert az már a H híd jelentős melegedését eredményezi. Emiatt ez a konstrukció sajnos 24V-os órák meghajtására nem használható.

Rendelés

A modul az alábbi képeken látható kivitelben megrendelhető.

Ára: 6900Ft

Rendelési kódja: EI-01801

Garancia: 2év

Raktáron van

MEGRENDELÉS

Pragotron modul

Pragotron modul