Digitális ütemadó modul

Ez az áramkör a programozható digitális ütemadó készülék modulos változata. Azok számára lehet ideális ez a modulos verzió, akik nem igénylik a komplettre szerelt változatot, esetleg nincs szükségük 230V-os feszültség kapcsolgatására, mert mondjuk egy 12V-os DC motort, vagy relét szeretnének közvetlenül meghajtani.

További előnye ennek a modul szintű megoldásnak, hogy sokkal kedvezőbb áron elérhető, így egy saját tervezésű eszköz részeként könnyedén beépíthető egyedileg kialakított készülékházba, kötődobozba.

Ami az időzítő tudását illeti, némi eltérés azért van a komplett üzemadóhoz képest, tehát ez nem egy az egyben másolata a dobozolt verziónak. Rögtön észrevehető, hogy ezen a modulon kétszer 4 digites kijelző található. A tervezés során árban és beszerezhetőség szempontjából ez a kijelző tűnt a legjobb választásnak, így célszerűen ezt alkalmaztam. Kezdetben még magam készítettem a NYÁK panelt ehhez az áramkörhöz és praktikus volt, hogy az általam gyártott egyrétegű panelre is úgy fel tudtam építeni az alkatrészeket, hogy kevés átkötésre volt ehhez szükség, mivel a kijelzőegységen belül a szegmensek már közösítve vannak.

A 4 digitet kihasználva tehát úgy írtam át a programot, hogy ezzel a modullal elérhető lett az 1-9999 perc, vagy másodperc beállítás mind a kikapcsolt, mind pedig a bekapcsolt paraméternél egyaránt.
A működést két állapotjelző LED-en lehet követni. A kimenet aktivitását egy piros LED jelzi, az időzítési folyamatot, illetve a készenlétet pedig egy zöld LED mutatja.

A beállítás a már korábban kialakított logikára épül, a két paraméter beállítása menüszerűen lépegetve a „beállít” és „+” „-”gombokkal egyszerűen elvégezhető. A modul a beállított értéket és az aktuális státuszát megjegyzi, így feszültségmentes állapotból ismét feszültség alá helyezve a beállított értékek nem vésznek el, valamint a státusz annak megfelelően áll be, ahogy az a lekapcsolása előtt volt. Tehát, ha aktív időzítés közben szakadt meg a tápellátást, akkor visszainduláskor is aktív státusz fog beállni, csupán az időmérés kezdődik az elejétől.

A bekapcsolt fázis idejének mérése alatt a kimenet aktív, a kikapcsol fázis mérése közben a kimenet inaktív.

A kimeneten egy MOSFET kapcsolja a modulra kötött fogyasztót, mely open drain típusú, aktív állapotban GND ponton van. A fogyasztónak tehát a negatív kivezetését kell a kimeneti kapocsba kötni, a pozitív kivezetését pedig össze kell kötni a +12V tápfeszültséggel. A pozitív ágba célszerű lehet vezetéken egy lengő biztosíték aljzatot szerelni, benne egy 5A-es biztosítékkal, hogy túlterhelés esetén a kimenet ne tudjon tönkremenni.

A kapcsoló félvezető egy 30A-es teljesítmény MOSFET, nagyon alacsony RDSon ellenállással, de mivel a panelen hűtőfelület nem került számára kialakításra, így 12V feszültségen 5A-nél nagyobb áramot nem célszerű vele kapcsoltatni.

Amennyiben olyan fogyasztót kellene meghajtani, ami ugyan 12V-ról üzemel, de ettől nagyobb áramot vesz fel, célszerű egy mechanikus, vagy félvezető teljesítményrelét a kimenet és a fogyasztó tápellátó köze közé beépíteni, így elkerülhető a kimenet túlterhelése miatti esetleges meghibásodás.

Rendelés

A képen látható ütemadó modulból lehetőség van kész darabok rendelésére alább, a megrendelés gombra kattintva. Amennyiben egyedi igényed volna ami a leírtaktól eltérő működést igényel, ugyanakkor ez a modul fizikai felépítéséből adódóan alkalmas lenne a feladatra, akkor vedd fel velem a kapcsolatot a weblapon található kapcsolatok menüpont alatt. Sok esetben apró változtatással elérhető az, hogy az eszköz alkalmas legyen egy-egy egyedi igény kielégítésére is anélkül, hogy teljesen új eszközt kellene tervezni és gyártani.

Ütemadó modul

Ára 9900Ft.

Rendelési kódja: EI-01603

Garancia: 2 év.

Raktáron van

MEGRENDELÉS

Használati útmutató

Nyomtatott formátumú használati utasítást a készülék mellé kérés esetén biztosítok. A használati útmutató elektronikus formátumban bárki számára elérhető és letölthető.

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ LETÖLTÉSE (893kB pdf)

Ütemadó modul

Ütemadó modul

Ütemadó modul