Komplett, programozható digitális időkapcsoló

Korábban készítettem komplett ütemadókat azok számára, akik kevésbé értenek az elektronikához, illetve nem akarnak, vagy nem szeretnének szerelgetéssel foglalkozni. Nekik készült egy kompakt kis eszköz, ami széles körben alkalmazható időzített feladatok ellátására. Ugyan a kereskedelemben is kaphatóak különféle időrelék és időkapcsoló eszközök, viszont azok egy része, ami nagyon olcsó, az általában hamar el is romlik, nem megbízható, vagy nem tesz lehetővé precíz beállítást, időzítést, a drágábbak pedig hát bármennyire jók is, sokba kerülnek és azok többségére sincs egy évnél több garancia, ha esetleg elromlanak, akkor javíttatni nem igazán lehet őket.

A régebben készült ütemadók előállítása viszonylag nehézkes volt, alkatrész és szerelési problémák miatt így csak egy széria készült belőle. Ahogy kifutott az utolsó darab, nem készült újabb belőle, mivel több ponton is át kellett gondolni a kialakítását. Nem is az elektronikai egységgel volt probléma, hanem a burkolatba szereléssel és a külsőségek minőségi kialakításával.

Az áramköri kialakítás az új modell esetében fizikailag teljesen más lett, de a szoftver lényegi része jóformán nem változott. Természetesen az új hardveren történő működés miatt igényelt némi átalakítást a program, de alapvető funkciók terén nem történt módosítás. A burkolat sokkal masszívabb és igényesebb lett. A készülékház akár IP65 védettségű is lehetne, de sajnos a csatlakozók és a gombok miatt ez a védettségi szint nem teljesül. Cél volt a fóliázott, de papír alapú nyomtatott előlap teljes éltüntetése a készülékről, mivel az nem túl időtálló megoldás. A plasztik alapú matricák ugyan megfeleltek volna, de az áruk miatt mellőzve lettek. Sajnos az alapanyagok jelentős összeget képviselnek az új modell esetében, emiatt további értéknövekedés már nem volt megengedhető. Ilyen célból lett a készülék előlapja teljesen átlátszó, mivel így egy olcsóbb, tisztán papír alapú előlap is megfelelő védettségben van és látható a burkolat alatt, valamint a kijelző is leolvasható a burkolaton keresztül.

A működésről

A tápellátás 230V 50Hz váltakozó feszültségű hálózatból érkezik szabványos tápkábelen. A kapcsolt fogyasztó szintén szabványos csatlakozó segítségével kapcsolható az eszközhöz. A betáplálási oldalhoz a legtöbb helyen beszerezhető gyári dugvillával ellátott számítógépes tápkábel használható. A kimenet csatlakozójába illeszkedő szerelhető dugó is szabvány, így a legtöbb villanyszerelési boltban is kapható.

A készülék a tápfeszültségre csatlakoztatva azonnal üzemképes állapotba kerül. A kimenetén csak akkor jelenik meg feszültség, ha az előlapon lévő vörös LED világít és a bekapcsolt periódus mérése van folyamatban. Az időzítési értékek 1-999 között állíthatóak. Ez lehet másodperc, vagy perc alapú egységesen, de a kettő kombinációja is megoldható. Egyik kijelzőn látható a bekapcsolt periódus ideje, a másik pedig a kikapcsolt állapot időtartamát mutatja. A beállítás három gomb segítségével pillanatok alatt elvégezhető. Az indításra és leállításra külön gomb szolgál. A pontosságot órakvarc alapú időzítő egység szavatolja.

Áramszünet esetén az időzítés nullázódik, de a kimenet állapota mentésre kerül. Mikor ismét feszültség alá kerül az ütemadó, akkor visszaáll a korábbi periódus – legyen az kikapcsolt, vagy bekapcsolt szakasz – az aktuális ciklus idejének mérése viszont az elejétől indul. A beállított értékeket a készülék feszültségmentes állapotban sem felejti el.

A kimenetre kapcsolt fogyasztót egy 10A-es relé kapcsolja az elektromos hálózatra. Mivel a relé érintkezői ekkora áramot képesek maximálisan kapcsolni 230V-os rendszerben és a gyári tápkábelek is 10A-es maximális áramra vannak méretezve ezért ajánlott 2kW-nál kisebb teljesítményű fogyasztót üzemeltetni a készülékről.

Az átgondolt tervezésnek köszönhetően igen változatos módon lehet az eszközt összeállítani. Nem célom felvenni a versenyt a kommersz, olcsó Kínában készülő időzítő eszközökkel, mert árban nem is tudnék azokkal versenyezni. Az általam tervezett és szerelt eszközök egyedi igények kiszolgálására készülnek, éppen ezért ezt a konstrukciót is igyekeztem úgy megtervezni, hogy a lehető legtöbb igényt ki tudjam elégíteni úgy, hogy magát az eszközt egyébként nem kell állandóan áttervezni, valamint újabb és újabb egyedi alkatrészeket gyártatni hozzá. Az itt ismertetett időzítőnek ennél fogva az igényektől függően sokféle variációja kialakítható.

Programozhatóság

Ebből a készülékből alaptípusnak tekinthető a programozható ütemadó verzió, melynél külön beállítható a bekapcsolt és kikapcsolt időtartam hossza perc, vagy másodperc mérési alapon 1-999 között. A "Start/stop" gombot megnyomva az időzítés végtelenített ciklusban működve kapcsolja be és ki a kimeneti feszültséget mindaddig, míg a "Start/stop" gomb ismét megnyomásra nem kerül, mert ekkor a folyamat leáll.

Áramszünet alkalmával a működő időzítő elfelejti a működési státuszát és mikor ismét feszültséget kap, minden esetben készenléti állapotba kerül. Egy magára hagyott készülék esetében ez probléma forrása lehet, hiszen a folyamat ezzel leáll, hiába ismét rendelkezésre áll a hálózati feszültség. Későbbi igényként merült fel, hogy az időzítő jegyezze meg a beállított működési állapotot, így tápfeszültség kimaradás esetén visszainduláskor ugyan előröl kezdődik az első ciklus mérése, de a folyamat folytatódik tovább. Ez felhasználástól függően lehet előnyös, vagy hátrányos, így kétféle program is készült.

2015 novemberében érkezett egy megrendelésem, melyben további igényeket fogalmazott meg a megrendelőm, minek kapcsán az univerzális használhatóságra törekedve továbbfejlesztettem a szoftvert úgy, hogy az újonnan bekerült funkciókat immáron az összes alapmodell tartalmazza. Kialakításra került egy beállító menü, mely segítségével több paraméter is beállíthatóvá vált.

A kikapcsolt és bekapcsolt periódus továbbra is a korábbiak szerinti tartományban választható. (1-999) Első és legfontosabb új funkció, hogy az időalap felhasználó szinten is választható, ugyanis eddig kérésnek megfelelően programoztam az időzítőt perc, vagy másodperc alapú mérésre. Ezt már a megrendelő választhatja ki.

Második újításként megvalósítható periódus alapú programozhatóság. Egy időzítési periódust egy kikapcsolt és egy bekapcsolt ciklus alkot. A működési periódus mennyisége 1-999 között beállítható vált, melynek köszönhetően elérhető az, hogy az elindítást követően az időzítési folyamat a megadott periódusmennyiség lefutása után automatikusan leálljon. Amennyiben nincs megadva periódusidő az időzítés a korábbi verziónál megszokott módon végtelen ideig tart.

Áramkimaradás esetén visszaindulás, nem visszaindulás van mikor előnyös, van mikor nem. Ahhoz, hogy ezt ne nekem kelljen leprogramozni, esetenként eldönteni, erre a működési módra is bekerült egy beállítható opció. Az új modelleknél már ez a funkció is szabadon beállítható.

Programozható ütemadó

Rendelés

A programozható ütemadó alapmodell raktárról rendelhető. Tartozéka 1db hálózati kábel és 1db szerelhető csatlakozó aljzat.

Ára: 38000Ft

Az alapmodell rendelési kódja: EI-01405

Garancia: 2 év

Nincs raktáron, átmenetileg nem rendelhető

Folyamatos terméktámogatás és frissítési lehetőség

A felhasználói visszajelzések alapján a készülék tudása folyamatosan bővül. A fontosabb, funkcionalitást érintő változtatások:

2015.11.25. SW v.1.1 Új funkciók és ezekkel együtt menürendszeres beállítás kialakítása. Beállítható az időzítés áramszünet utáni automata újraindítása, amennyiben az áramszünet pillanatában az időmérés aktív volt. A végtelenített cikluson túl beállítható egyedi ciklusszám, így a vezérlőnek megadható az a ciklusmennyiség, aminek végrehajtása után az automatikusan leáll. Felhasználó választhatja ki, hogy perc, vagy másodperc alapú időzítés szerint működjön a mérés.

2016.11.16. SW v1.2 Folyamat közbeni visszaszámlálás. A kijelzőkön mindig csak az aktuális működési periódus éppen hátralévő ideje látszik.

Minden, a felsorolt frissítési dátum előtt készült alapmodell szoftverének frissítése és az ezzel járó plusz funkciók igénybevétele az esetlegesen felmerülő postaköltségen túl díjmentesen igényelhető! Ha például 2015. novembere előtt vásároltál ilyen ütemadó eszközt, kérheted a legújabb szoftver ráfrissítését külön felár nélkül.

Amennyiben az alapmodelltől eltérő módon működő példányt szeretnél rendelni, akkor a megrendelő űrlap kitöltése helyett levélben írd meg az igényeket és egyeztetünk.

EGYEDI VERZIÓT, VAGY FRISSÍTÉST SZERETNÉK

Használati útmutató

Nyomtatott formátumú használati utasítást a készülék mellé kérés esetén biztosítok. A használati útmutató elektronikus formátumban bárki számára elérhető és letölthető.

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ LETÖLTÉSE (2,1Mb pdf)

Változatok egyedi igényekre szabva

Mint már fentebb írtam, ebből az időzítőből a legkülönfélébb kialakításokat is el tudom készíteni, mely az alapmodelltől eltérően működik. A felépítésnek nyilván határt szab a hardveres kialakítás, viszont a lehetőségekhez mérten, illetve a szoftveres alakíthatóságnak köszönhetően sokféle változat kivitelezhető. Alább röviden ismertetem azokat az egyedi készülékeket, melyeket ezen konstrukciót felhasználva építettem meg.

Elsőként néhány kép az alaptípusról

Új ütemadó

Két új ütemadó

Kézi indítású, rövid időtartamú időzítő.

Az alábbi eszköz 100ms-os léptékekben meghatározott bekapcsolási időt tud mérni. Csak bekapcsolási idő mérésére alkalmas, az indítás nyomógombbal lehetséges, illetve az eszközhöz csatlakoztatott, külső távindító segítségével. Az indítás pillanatában a kimenet bekapcsol, a folyamat közben a kijelző visszafelé számlálva közeledik a nullához, az idő leteltével a folyamat leáll, a kimenet pedig kikapcsol. Az időzítés 0,1-999,9 másodperc között állítható be.

A készülék programozható, azaz 5 különböző időzítési beállítás tárolására képes. Időalapú adagoláshoz például tökéletesen alkalmas, mivel a kimenet minden indítás után 0,1 másodperces pontossággal éppen addig marad nyitva, ameddig le nem telik a beállított idő. Többféle mennyiség is kényelmesen és pontosan kimérhető a tapasztalati úton meghatározott értékek letárolásával.

Ez a példány egy 12V-os nagy teljesítményű szivattyú vezérléséhez lett elkészítve, emiatt a bementi és kimeneti kapcsai csatlakozók nélkül, fixen bekötött kábelekkel lettek elkészítve. A kapcsolást egy négyteljesítményű MOSFET végzi. A fix bekötés miatt a készüléken el lett helyezve egy feszültségmentesítő kapcsoló.

12V-os ütemadó

12V-os ütemadó

Kettős időalap szerinti mérés

Az eredeti konstrukcióval megegyező felépítésű és működésű eszköz annyi különbséggel, hogy a bekapcsolt időtartam másodperc alapon, a kikapcsolt időtartam perc alapon időzít.

Kettős időalapú ütemadó