szeptember 2016

Linux karbantartás

A számítógépen futó operációs rendszer, valamint a telepített programok használatuk során folyamatosan igénybe veszik a merevlemezen lévő szabad területet ideiglenesen létrehozott állományok tárolása céljából. Ezek lehetnek eltárolt beállítások, automata mentések, gyorsítótárazott információk, biztonsági mentések, frissítés után egy korábbi verziójú programhoz tartozó, de már elavult állományok és számtalan más célból a merevlemezre írt és otthagyott adatok. Amennyiben egy operációs rendszer napi szinten használatban van, az ilyen adatállományok száma egyre csak növekszik és idővel fogalmunk sem lesz arról, hogy miért igényel egyre nagyobb és nagyobb tárhelyet a rendszerünk, holott 1-2 év használat után már alig telepítünk új alkalmazásokat.

Windows esetében és Linux esetében is egyaránt létezik ez a probléma. Bár a szoftverek készítői igyekeznek a termékük használatából eredő szemetet automatizált módon kordában tartani például úgy, hogy a program bezárásával a használathoz szükséges fájlok automatikusan törlésre kerülnek, vagy egy szoftverfrissítés alkalmával a régi verzióhoz tartozó, már nem használt állományok eltávolításra kerüljenek, de sok esetben tapasztalhatjuk azt, hogy ez nem mindig van így.

Hangkeverő modul PLC rendszerbe

Egy PLC által vezérelt rendszerbe volt szükséges elkészítenem egy olyan analóg hangkeverő egységet, mely 4 forrás jelét keveri vonali szintű, analóg kimenetre.

Szükség volt egy AUX bemenetre, mely vonali szintű jelet fogad és gyakorlatilag az ott beérkező hangfrekvenciás jelet erősítés nélkül keveri rá a kimenetre.
Újabb csatornán egy aszimmetrikus bemeneten dinamikus mikrofon jelét kellett fogadni, felerősíteni vonali szintű jellé, majd rákeverni a kimeneti csatornára.
A harmadik bemenethez nem tartozott csatlakozó, hiszen ez a jelforrás a panelen került megvalósításra. Egy 1kHz-es hangfrekvenciás jelgenerátort kellett tervezni és építeni.
A negyedik bement pedig egy VS1000 D/A dekódertől érkezett. A chip egy hanglejátszó céláramkör, mely a hozzá kapcsolt külső memóriából képes adott formátumú hangminták lejátszására.

További igény volt, hogy minden bemenet jelét egy 24V-os feszültséggel engedélyezni és tiltani lehessen. Túl nagy rálátásom nem volt arra a rendszerre, amiben ez működni fog, hiszen a megrendeléshez a partner gyakorlatilag nem mellékelt semmilyen műszaki specifikációt, illetve az igénnyel foglalkozó leírás is mindössze kettő sorból állt. Én úgy voltam vele, ha ez az igény, akkor ezt kell elkészíteni, a többi része a dolognak önálló munka.

Napelemes UPS tápegység

Analóg, kapcsolóüzemű technikát terveztem, ami egyesíti az analóg megoldások előnyeit, illetve a kapcsolóüzemű technika magas hatásfokát. Ma már nagyon sok integrált áramkör kapható, a legtöbb általános célú tápegységekhez különösen, így gyakorlatilag viszonylag egyszerű módon felépíthetőek adott áramköri egységek anélkül, hogy a legalapvetőbb alkatrészekből kellene modult építeni. Természetesen nem mindenre van kész megoldás és olyankor tervezni kell, számolni és méretezni. Ebben a projektben mindkét kivitelezési mód megtalálható, az elemi áramköri egységektől az integrált megoldásokig. Az igaz, hogy egy ilyen töltésvezérlőt akár kereskedelemben is kapható elektronikai modulokból is össze lehetett volna legózni, de egységes és profi megoldásra volt szükség egy új termék megalkotásához, melyben ez a modul egy fontos alkatrész lesz.

Ethernetes totemoszlop árkijelző vezérlés

Egy LED-es árkijelzők telepítésével foglalkozó vállalkozás keresett meg azzal a kéréssel, hogy a meglévő manuális, szegmenskapcsolós árbeállító megoldásukat szeretnék kiváltani egy, a központi árazórendszer alapján működő kijelzővezérlésre. Jelen esetben olyan nagyméretű LED kijelzőket kell vezérelni, melyek a benzinkutak mellett kihelyezett totemoszlopokon mutatják az üzemanyagok aktuális árait. Ezen kijelzők méretileg nagyok, sok nagy fényerejű LED-et tartalmaznak, melyek meghajtásához szükséges némi teljesítmény, illetve működtetésük során fényerejük szabályozását is meg kellett oldani.

Elvárás volt a rugalmasan történő bővíthetőség, hiszen benzinkutanként eltérő a termékkínálat, így előfordulhat, hogy 2-3 terméknél több árát is szükséges lehet kijelezni a totemoszlopon. Továbbá fontos követelmény, hogy felügyelet nélkül kell tudnia működni a rendszernek, az árakat tudnia kell kezelői beavatkozás nélkül szinkronizálni a benzinkút árazórendszerében lévő árakhoz. Ez azért lényeges, mert már az első példány is egy olyan töltőállomáson került telepítésre, ami teljesen automata és önkiszolgáló. Itt eleinte még tartózkodik személyzet, aki szükség esetén be tud avatkozni, de később teljesen önállóan fog üzemelni az ilyen benzinkút, így nem lesz, aki tekergesse a kijelzők manuális kapcsolóit minden nap, ahogy az árak éppen változnak.