május 2016

Digitális ütemadó modul

Ez az áramkör a programozható digitális ütemadó készülék modulos változata. Azok számára lehet ideális ez a modulos verzió, akik nem igénylik a komplettre szerelt változatot, esetleg nincs szükségük 230V-os feszültség kapcsolgatására, mert mondjuk egy 12V-os DC motort, vagy relét szeretnének közvetlenül meghajtani.

További előnye ennek a modul szintű megoldásnak, hogy sokkal kedvezőbb áron elérhető, így egy saját tervezésű eszköz részeként könnyedén beépíthető egyedileg kialakított készülékházba, kötődobozba.

Ami az időzítő tudását illeti, némi eltérés azért van a komplett üzemadóhoz képest, tehát ez nem egy az egyben másolata a dobozolt verziónak. Rögtön észrevehető, hogy ezen a modulon kétszer 4 digites kijelző található. A tervezés során árban és beszerezhetőség szempontjából ez a kijelző tűnt a legjobb választásnak, így célszerűen ezt alkalmaztam. Kezdetben még magam készítettem a NYÁK panelt ehhez az áramkörhöz és praktikus volt, hogy az általam gyártott egyrétegű panelre is úgy fel tudtam építeni az alkatrészeket, hogy kevés átkötésre volt ehhez szükség, mivel a kijelzőegységen belül a szegmensek már közösítve vannak.

Moduláris USB billentyűzet emulátor

Korábban készítettem egy egyszerű billentyűzet emulátort és gyakorlatilag annak a továbbfejlesztéseként készült el nemrég ez a moduláris kialakítású megoldás. Sokat gondolkodtam azon, miként lehetne egy olyan emulátort elkészíteni, ami nem tartalmaz feleslegesen nagy teljesítményű mikrokontrollert, nem foglal el nagy helyet és azok számára is megoldást jelenthet, akik beérik viszonylag kevés bemenettel is. Egypanelese eszközt emiatt nem láttam jónak tervezni, hiszen akinek nem elegendő a korábban készített 10 bemenetes változat, ugyanakkor nem szeretne 70-80 bemenettel rendelkező drága eszközt megvenni, annak minden esetben személyre szabott áramkört kellene készítenem, vagy több típust kellene tervezni, különböző mennyiségű bemenetekkel. Ennek az ötletnek viszont hátránya a meglehetően drága előállítási költség, hiszen minden típust külön kell tervezni és gyártani.

Leginkább célravezetőnek az látszott, hogy maradok a korábbi mikrovezérlőnél, ami talán a legkisebb tudású beépített USB perifériával rendelkező típus és felbővítem a bemenetek mennyiségét. Ahhoz, hogy dinamikusan bővíthető legyen a rendszer, olyan expander IC-t választottam, ami adatbuszon képes kommunikálni, így szoftveresen megoldható a bemenetek mennyiségének konfigurálása, ezáltal lehetőség adódik későbbi bővítésre is.